Omkodning eller udskiftning af lås

Omkodning eller udskiftning af lås Hvad er egentlig smarteste og det bedste valg.. er det en omkodning af de eksisterende låse, eller er det i stedet at få udskiftet låsene helt? Det er svært at give et kort og kontant svar på dette spørgsmål, for det afhænger af en række faktorer. En omkodning af låsene vil ofte være det bedste valg, hvis man kan undgå at skifte låsene helt ud. Det er altid den billigste mulighed, men det er dog ikke altid det mest sikre valg. 

En omkodning af låsene er heller ikke altid en mulighed, da visse typer af låse bare ikke kan omkodes. Alternativet til omkodning af låse er at få udskiftet låsene helt. Det er ofte et dyrere valg, da det kræver at man får købt nye låse, ligesom at de skal udskiftes med de gamle, og at der ligeledes skal skæres nye nøgler til alle de som skal have en.

Det er svært at sige hvilket valg der er det bedste, da det afhænger af en række faktorer. Man bør altid konsultere en fagperson for at få den bedste rådgivning. Der er dog et par ting som kan hjælpe med overvejelserne omkring det bedste valg:

– Er det muligt at omkode låsene? Hvis ja, er de så nye nok til at sikkerheden stadig er i top? 

– Skal der alligevel monteres en ekstralås, så der kan låses to steder på døren? 

– Er der chance for at tidligere ejere, håndværkere eller andet kan have en ekstra nøgle? 

– Er låsen sikkerhedsmæssigt ny og forsvarlig? 

Der er mange ting som bør tages med i overvejelserne, men svaret fås bedst ved at inddrage en professionel låsesmed i beslutningen.

Der er prisforskel på udskiftning og omkodning

Der er forskel på prisen når det kommer til udskiftning eller omkodning af dørlåse. Det vil oftest være mere omkostningsfuldt at udskifte låsene helt, men det kan være nødvendigt i flere tilfælde. Det er også vigtigt at nævne, at det kan være en god idé at bruge en professionel til at håndtere dette. De fleste låsesmede vil have stor erfaring med at udskifte og omkode låse, og de vil kunne gøre det hurtigt og effektivt.

Der er naturligvis en række ting, der påvirker prisen på udskiftning af låse. Det kan for eksempel være, hvor mange låse, der skal udskiftes i den pågældende bolig. Det er også naturligvis afgørende for prisen, hvilken type låse, der skal udskiftes. Nogle boligejere har for eksempel låse uden nøgle, eller komplicerede låsesystemer. I mange tilfælde skal der ved udskiftning af låse ligeledes skæres nye nøgler til familien, hvilket også koster lidt.

Omkodning af låse koster også lidt, men vil ofte være billigere. Noget af det som har indflydelse på prisen er om der er tale om en simpel lås og nøgle eller om systemet er kompliceret. Man kan dog nævne nogle gennemsnitlige priser på udskiftning af låse. For en helt almindelig bolig med to låse, kan prisen ligge på omkring 1000-1500 kroner. For en bolig med mere avancerede låsesystemer kan prisen ligge på omkring 2500-3000 kroner.

Mange låsesmede vil kunne modtage billeder på SMS, eller se låsen via facetime, så de allerede i telefonen kan give en bedre idé om prisen, uanset om låsen skal omkodes eller udskiftes komplet. Her vil de også kunne fortælle hvad skæring af nøgler og andre ting vil koste. Husk på at låsesmede er dyrere i aften og nattetimerne, ligesom weekender og helligdage ofte vil medføre tillæg.